Concurrentiebeding

> Ga terug naar meer informatie bij ontslag voor werknemers

In een arbeidsovereenkomst kan een concurrentiebeding zijn opgenomen. Hier moet u altijd scherp op zijn.  Als u later naar een andere werkgever wilt overstappen, kan het concurrentiebeding u namelijk in de weg gaan zitten.

In een concurrentiebeding staan meestal de volgende beperkingen:

  • Over het type nieuwe werkgever. Bijvoorbeeld niet mogen werken bij een directe concurrent.
  • Over het soort werkzaamheden dat u niet mag uitvoeren bij een andere werkgever.
  • Over de plaats/regio, soms met kilometers genoemd, waar u niet mag werken. Bijvoorbeeld niet binnen 50 kilometer van Groningen.
  • Over de tijd dat u al deze verboden werkzaamheden niet mag doen. U mag bijvoorbeeld niet binnen 1 of 2 jaar bij een concurrent hetzelfde werk gaan doen.

Relatiebeding

Een relatiebeding lijkt op een concurrentiebeding: u mag dan geen ‘klanten meenemen’ of benaderen van uw ex werkgever.

Meestal staat er een boete op het overtreden van het concurrentiebeding en/of relatiebeding.

Het gebonden zijn aan een concurrentiebeding kan u het brood uit de mond stoten, omdat u niet in uw eigen woonplaats of regio mag gaan werken in een functie waarvoor u bent opgeleid.

Sinds 1 januari 2015 is in de wet bepaald dat er geen concurrentiebeding en /of relatiebeding meer in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd mag worden opgenomen. Dat mag alleen nog als er een zogenaamd ‘zwaarwegend bedrijfsbelang’ is aan de kant van de werkgever. Uw werkgever moet in de arbeidsovereenkomst schriftelijk onderbouwen wat het zwaarwegende belang is. Maatwerk Advocaten toetst graag voor u of er ook werkelijk een gerechtvaardigd belang is om een concurrentiebeding en / of relatiebeding op te nemen!

Succesvol opheffen concurrentiebeding

Maatwerk Advocaten voert regelmatig procedures bij de rechter over het opheffen of opschorten van het concurrentiebeding. U kunt daardoor toch bij uw nieuwe werkgever gaan werken.

De rechter kijkt bijvoorbeeld

  • Wie heeft het initiatief tot ontslag genomen (werkgever of werknemer)
  • Kunt u uw positie bij een andere werkgever verbeteren (meer loon, hogere functie, doorgroei)
  • Hoe lang hebt u bij de werkgever gewerkt
  • Hebt u bijzondere/speciale kennis verkregen bij de werkgever
  • In welke straal mag u niet gaan werken

Als u kunt bewijzen dat uw belang om uit het concurrentiebeding te worden ontheven, groter is dan het belang van uw ex-werkgever om u aan het concurrentiebeding te houden, dan kunt u een concurrentiebeding vaak met succes aanvechten bij de rechter. De arbeidsrechtadvocaten van Maatwerk Advocaten hebben hier veel ervaring mee en helpen u dan ook graag! Belt u gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ons telefoonnummer: 050 – 7600 900

E-mail: info@maatwerk-advocaten.nl

Show Comments