Ontslag op staande voet

> Ga terug naar meer informatie bij ontslag voor werkgevers

Ontslag op staande voet door werkgever

Ontslag op staande voet is de meest drastische en daarmee ingrijpendste vorm van ontslag. U kunt als werkgever dan eigen rechter spelen. Ontslag op staande voet is alleen mogelijk in uitzonderlijke situaties. Van u als werkgever kan dan niet langer meer worden verwacht dat u de werknemer ook nog maar 1 minuut op de werkvloer tolereert.

Door ontslag op staande voet te geven, zegt u de arbeidsovereenkomst per onmiddellijk met de werknemer op. Hierdoor eindigt de arbeidsovereenkomst onmiddellijk en heeft uw werknemer per onmiddellijk geen recht meer op loon. Dit heeft dan ook grote juridische en financiële gevolgen voor de werknemer. Vooral ook omdat de werknemer na een ontslag op staande voet geen recht heeft op een WW-uitkering.

Wanneer ontslag op staande voet?  

  1. Er moet sprake zijn van een dringende reden, namelijk een ernstig verwijtbare gedraging, bv diefstal, bedreiging, belediging, bedrog;
  2. De dringende reden moet de werknemer medegedeeld worden.     (waarom wordt ontslagen.)
  3. Ontslag op staande voet moet onverwijld gegeven worden. (u moet direct na het bewuste incident overgaan tot ontslag op staande voet en kunt niet weken wachten). 

Als het ontslag op staande voet niet aan alle voorwaarden voldoet, dan is het ontslag via een procedure bij de rechter vernietigbaar en daarmee niet rechtsgeldig te verklaren. De werknemer moet een dergelijke vernietigingsprocedure binnen 2 maanden na het eindigen van de arbeidsovereenkomst opstarten. Dit is een fatale vervaltermijn.

Goede voorbereiding is halve werk

Het is dan ook van groot belang dat u zich, voordat u ontslag op staande voet overweegt te geven, laat adviseren door een Maatwerk Advocaat. Een ontslag op staande voet moet weloverwogen tot stand komen, waarbij u de ernst van de situatie goed moet kunnen onderbouwen, gelet op de gevolgen die het ontslag heeft voor de werknemer. Als u te kort door de bocht gaat, zal de werknemer met succes het ontslag aan kunnen vechten en kunt u in een latere procedure voor hogere ontslagvergoedingen komen te staan.

Wilt u tips?

Wij helpen u graag om het ontslag op staande voet, samen met u, goed voor te bereiden en te formuleren, zodat het in een procedure ook stand zal kunnen houden.

Bel voor meer informatie over ontslag op staande voet en waar het ontslag aan moet voldoen, vrijblijvend met een Maatwerk Advocaat. Wij maken dan graag een afspraak met u voor een gratis kennismakingsgesprek.

Ons telefoonnummer: 050 – 7600 900

E-mail: info@maatwerk-advocaten.nl

 

Show Comments